به نسبت جمعیت، گراش بالاترین آمار اهدای خون در استان را دارد

ساخت وبلاگ

هفت‌برکه (گریشنا): ۲۴ خردادماه روز جهانی اهدای خون است. محمد اندیشه، سرپرست پایگاه انتقال خون گراش می‌گوید در سال گذشته با حمایت خیرین و مسئولین شهر، اتفاق‌های خوبی برای این پایگاه افتاد. اندیشه از خرداد سال گذشته به عنوان مسئول پایگاه انتقال خون گراش انتخاب شد. با دکتر متین به عنوان پزشک ثابت پایگاه قرارداد بسته شد. برای مستقل شدن از مرکز انتقال خون لار شرایطی فراهم و اقداماتی انجام شد. افزایش تخصیص بودجه دولتی به پایگاه و در نظر گرفتن زمینی برای ساخت ساختمان پایگاه انتقال خون از دیگر خبرهای خوشی بود که در صحبت با مسئول پایگاه انتقال خون گراش شنیدم.

 جزییات و روند این تغییرات در طول سال گذشته را به نقل از محمد اندیشه می‌خوانیم.

او اشاره به ساعت‌های فعالیت و ثبت‌نام از مراجعه‌کنندگان به مرکز انتقال خون را به عنوان مقدمه‌ی صحبت‌هایش انتخاب کرد و گفت: «در ماه رمضان از ساعت ٢١ تا ٢٢:٣٠ ثبت‌نام انجام می‌دهیم. بعد از ماه رمضان هم از ٨:٣٠ تا ١٢:٣٠ در پایگاه فعال هستیم. البته در شب‌های احیا از جمله امشب، از ساعت ٢١ تا ١ بامداد خون‌گیری انجام می‌دهیم.»

اندیشه بعد از آن گزارشی از عملکرد پایگاه انتقال خون ارائه و ادامه داد: «در طول سال گذشته یعنی سال ۹۵ ما مشکلاتی داشتیم که به‌حمدالله رفع شد و همچنین یک سری اتفاق خوب هم افتاد. یکی از مشکلاتی که ما اوایل پارسال با آن مواجه بودیم، نبود پزشک برای پایگاه بود. تقریبا از اوایل خرداد سال قبل که دکتر تاج‌بخش همکاری‌شان را با پایگاه قطع کردند، مشکلات ما برای استخدام پزشک شروع شد. ما از دکتر تاج‌بخش تشکر می‌کنیم که در چند سالی که این‌جا بودند خیلی زحمت کشیدند، با وجود این که خیلی مشکل داشتند و هم‌زمان مطبشان را هم داشتند و باید به آن‌جا  هم می‌رسیدند، ولی به دلیل این که پایگاه تعطیل نشود نهایت همکاری را با ما داشتند.»

اندیشه با اشاره به این که قرارداد با دکتر متین به عنوان پزشک ثابت، مشکل را حل کرد، گفت: «خدا را شکر با کمک شورای شهر، شخص آقای مهرابی و همچنین فرماندار و مدیریت بیمارستان، این مشکل حل شد و ما توانستیم با خانم دکتر متین قرارداد ببندیم. که هنوز هم با پایگاه همکاری و این‌جا حضور دارند.

«قبلا پزشک ما به صورت ثابت نبود یعنی اهدا کننده که مراجعه می‌کرد باید چند دقیقه حتی گاهی تا چهل دقیقه معطل می‌شد تا پزشک بیاید و معاینه‌شان کند، ولی حالا این مشکل را نداریم. پزشک ما به صورت ثابت از زمانی که می‌آیند تا پایان زمان خون‌گیری در پایگاه حضور دارند و اهداکنندگان به هیچ عنوان معطل نمی‌شوند.»

او همچنین می‌گوید: «یکی دیگر از مشکلاتی که پارسال داشتیم، مشکل کمبود نیرو بود. ما فقط این‌جا دو نفر نیرو داشتیم که در مواقعی که پایگاه شلوغ می‌شد و تعداد مراجعه‌کنندگان افزایش پیدا می‌کرد، اهداکنندگان معطل می‌شدند و اعتراض‌هایی داشتند. بالحمدالله با صحبت‌ها و پیگیری‌هایی که انجام شد، با دانشگاه علوم پزشکی گراش و شخص دکتر عبدالهی و مدیریت بیمارستان خدا را شکر این مشکل رفع شده است و یک نیروی طرحی را از طرف بیمارستان به ما دادند و الان در پایگاه انتقال خون گراش مشغول به کار است. جا دارد این این‌جا از دکتر عبدالهی، آقای خواجه‌زاده و دکتر محقق صمیمانه تشکر کنم. در حال حاضر هم مشکل خاص و عمده‌ای وجود ندارد.»

اندیشه با بیان این موضوع که تلاش برای مستقل کردن پایگاه از مهم‌ترین فعالیت‌ها در سال گذشته بوده است، می‌گوید: «بعد از انتخاب بنده به عنوان سرپرست پایگاه گراش، داریم پیگیری می‌کنیم که با احداث ساختمان جدید و راه‌اندازی بخش‌های مختلف در پایگاه و تعیین چارت تشکیلاتی مستقل و جذب نیرو، ان‌شاالله بتوانیم پایگاه را مستقل کنیم.

«بنده از خرداد پارسال به عنوان مسئول پایگاه گراش انتخاب شدم و خیلی از کارها را مستقیم از خود پایگاه گراش انجام می‌دهیم. با کمک خیرین و اداره کل انتقال خون استان فارس و همکاری و پیگیری اعضای شورای شهر داریم پیگیری می‌کنیم که کل پایگاه را مستقل کنیم و از صفر تا صد مراحل خون یعنی خون‌گیری، فراورده‌گیری و پخش خون را اینجا انجام بدهیم و ان‌شاالله در آینده بتوانیم با احداث یک ساختمان جدید برای پایگاه کارهایی مثل چارت تشکیلاتی مجزا، استقلال کامل پایگاه را به دست بیاوریم و تمام کارهای انتقال خون را در همین پایگاه گراش انجام دهیم.»

تعمیر و تجهیز پایگاه فعلی انتقال خون از دیگر تغییرات این پایگاه محسوب می‌شود. اندیشه جزییات این تغییر را این‌طور توضیح داد: «اتفاق خوب دیگر که پارسال رخ داد این بود که ما توانستیم با همکاری عبدالمطلب وخشوری، یکی خیرین گراشی، برای پایگاه بودجه بگیریم و تعمیرات را شروع کنیم و وسایلی که خیلی نیاز داشتیم را توانستیم خریداری کنیم. تعمیرات نمای ظاهری پایگاه را کسانی که پیش از این پایگاه را دیده‌اند در مقایسه با الان می‌توانند ببینند. افراد متوجه این تغییرات ظاهری حتما خواهند شد که پایگاه خیلی تمیز‌تر و زیباتر شده است. ورودی پایگاه انتقال خون را تعمیر کردیم. راه پله، نصب نرده، تعویض تابلو انتقال خون، خرید وسایلی مثل صندلی، میز، دستگاه کپی و تمام این‌ موارد با کمک این خیر بزرگوار انجام شده و خوشبختانه وضعیت پایگاه از وضعیت بدی که قبلا داشت درآمده و بهتر شده است. در زمینه‌ی ساخت ساختمان نیز آقای وخشوری از ما حمایت خواهد کرد.»

اندیشه در مورد اختصاص بودجه دولتی نیز گفت: «ما قبلا بودجه چندانی نداشتیم. یعنی میزان بودجه ما چون زیر نظر لار بودیم زیاد مشخص نبود. ولی از وقتی که بنده به عنوان مسئول اینجا انتخاب شدم و دارم کار را پیگیری می‌کنم با همکاری فرماندار این یکی دو سال بودجه نسبتا خوبی به پایگاه اختصاص داده شده که با همین بودجه توانستیم یک سری از مشکلاتی که از قبل وجود داشته است را رفع کنیم. ولی هنوز هم نیاز به تخصیص بودجه است، چون عقب‌ماندگی پایگاه خیلی زیاد است و خیلی مشکلات داریم و باز هم از فرماندار خواهش داریم که بودجه‌های پایگاه را افزایش دهند که ان‌شاالله ما بتوانیم سال‌های آینده کل مشکلات را رفع کنیم مخصوصا زمانی که بخواهیم استقلال کامل پیدا کنیم.»

سرپرست پایگاه انتقال خون گراش، نداشتن ساختمان را یکی از اصلی‌ترین مشکلات این پایگاه می‌داند و می‌گوید: «این ساختمانی که الان در آن هستیم متعلق به بیمارستان است و با وجود این که اجاره‌ای از ما گرفته نمی‌شود، ما به صورت اجاره‌ای داریم از این مکان استفاده می‌کنیم. یعنی خود انتقال خون به علت این که ساختمان و فضا و زمین این‌جا متعلق به خودش نیست نمی‌تواند هیچ خرجی را متقبل شود. از آبان و آذر سال قبل با کمک شورای شهر داریم پیگیری می‌کنیم که ان‌شاالله زمینی را به پایگاه انتقال خون اختصاص دهیم. خیلی از کارهای آن انجام شده و قرار است یکی از خیرین شهر هزینه‌ی ساخت یک ساختمان شیک، مجلل و بزرگ برای پایگاه را متقبل شود تا ما به آن ساختمان نقل مکان کنیم. در این ساختمان پیش‌بینی تمام فضاهای لازم شده است، تا اگر در آینده ما بخواهیم فعالیت پایگاه را مستقل کنیم، کل فعالیت‌ها یعنی خون‌گیری و فرآورده‌گیری، پخش خون و نگهداری خون و خیلی از کارهای دیگر را بتوانیم انجام دهیم تا خون‌ها برای طی کردن این مراحل به لار ارسال نشود. ما هنوز هم درگیر هستیم. چند جلسه در شورای شهر برگزار کردیم با اعضای شورای شهر و چند جلسه در اداره کل راه و ترابری لارستان جهت واگذاری زمین انجام شد و این پیگیری همچنان ادامه دارد و جدیدا نقطه‌ای را مشخص کردند. چند جلسه اعضای شورای شهر رفتند شیراز و با مدیر کل جلسه گذاشتند و قول‌های مساعدی از مدیر کل شیراز گرفتند که ان‌شاالله آن‌ها نیز با ما همکاری کنند.»

او ادامه می‌دهد: «واگذاری زمین به ما به صورت دولتی انجام می‌شود، چون زمین متعلق به راه و شهرسازی است و بعد از طی کردن مراحل تفکیک به ما واگذار خواهد شد. زمینی که بار اول در نظر گرفتند، متاسفانه در جای مناسبی قرار نداشت. مجدد زمینی دیگری به این منظور اختصاص دادند که اتفاقا جای آن از نظر ما خوب بود ولی شهرداری و شورا نسیت به آن زمین ایراد گرفتند که از لحاظ نقشه مقداری مشکل داشت و نتوانستند کار واگذاری آن را انجام دهند. در حال حاضر یک جای دیگری را در نظر گرفتند ولی هنوز تایید نهایی نشده است. تایید نهایی که شد، آدرس و محل آن را به شما اعلام می‌کنیم»

اندیشه در جواب به این سوال که آیا آماری از تعداد افرادی که در طول سال برای خون‌گیری به پایگاه مراجعه می‌کنند، دارید؟ گفت: «متاسفانه ما آمار اهدا را نمی‌توانیم بدهیم، چه سالانه و چه ماهانه، که چقدر اهدای خون داشتند و چقدر مراجعه‌کننده داشتیم. ولی خوب از لحاظ آمار خون‌گیری خدا را شکر آمار خوبی داریم و نسبت به جمعیتی که گراش دارد آمار اهداکننده‌هایی که مراجعه می‌کنند آمار بالا و خیلی خوب است. دو سال پیش هم مسئول امور پایگاه‌های انتقال خون شیراز گفته بود که پایگاه گراش نسبت به جمعیتی که دارد، آمار خونش در استان فارس اول است. یعنی ما نسبت به جمعیتی که داریم، آمار بالایی داریم. این هم دلیلش این است که مردم گراش خیلی مردم نوع‌دوستی هستند و خیلی از عزیزان داریم که به صورت مستمر چه سه ماه، چه شش ماه و چه سالی یک بار مراجعه می‌کنند و خونشان را اهدا می‌کنند. دلیل دوم هم این است که تعدادی از اهدا‌کنندگان ما مربوط به شهرهای اطراف است مثل اوز، خنج، لامرد، بیرم و روستاهای توابع است که تقریبا این مناطق برای اهدای خون به پایگاه گراش مراجعه می‌کنند، چون در مسیرشان قرار دارد و در این حوالی پایگاه دیگری وجود ندارد. به همین علت آمار خون‌گیری پایگاه گراش نسبت به جمعیتی که داریم خیلی خوب است.»

او درباره‌ی خون‌گیری در ماه رمضان نیز می‌گوید: «در طول ماه رمضان آمار خون‌گیری کاهش پیدا می‌کند. این هم دو علت دارد: در ماه رمضان خون‌گیری فقط محدود به شب می‌شود که ساعت آن خیلی کمتر از ساعت صبح است. مورد دوم این است که مردم فکر می‌کنند ممکن است با اهدای خون برای روزه‌داری با مشکل مواجه شوند که اصلا این طور نیست. همشهریان می‌توانند بعد از این که افطار کردند و غذا را میل کردند و به اندازه کافی آب و مایعات نوشیدند، اقدام به اهدای خون کنند و هیچ مشکلی از این نظر برای آن‌ها پیش نمی‌آید. بعد از اهدای خون نیز تا نزدیک سحر مایعات و نوشیدنی بیشتر مصرف کنند. از مزیت‌های اهدای خون این است که با اهدای خون چون کمی خون رقیق‌تر می‌شود، معمولا حس سرحالی و شادابی نسبی برای اهدا‌کننده به همراه است. در طول ماه رمضان کلا آمار ما کاهش پیدا می‌کند، به جز در شب‌های احیا و شب‌های قدر که در این شب‌ها مردم خیلی مراجعه می‌کنند و خیلی شلوغ می‌شود و آمار ما معمولا چند برابر شب‌های دیگر می‌شود. این هم حٌسن دارد و هم عیب، عیبش این است که خیلی‌ها اهدای خونشان را موکول می‌کنند به شب‌های قدر و در طول ماه رمضان خون نمی‌دهند و صبر می‌کنند تا شب‎های قدر و خون اهدا می‌کنند.»

اندیشه در انتها می‌گوید: «اهدای خون و نیاز به خون یک امر همیشگی و مستمر است، یعنی ما همیشه در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی نیاز به خون داریم و این طور نیست که در طول ماه رمضان نیاز به خون کمتر شود. متاسفانه در طول ماه رمضان، قبل از شب‌های احیا، از لحاظ خون با مشکل مواجه می‌شویم. مخصوصا در مورد برخی از فراورده‌های خونی مثل پلاکت که طول عمر و تاریخ مصرف آن سه روز است، معمولا به مشکل برمی‌خوریم. برای همین از همشهریان تقاضا داریم اهدای خون را موکول نکنند و نگذارند فقط برای شب‌های احیا. در طول ماه رمضان هر وقت که می‌توانند مراجعه کنند و اهدای خون انجام دهند و ثواب آن بدون شک کمتر از اهدای خون در شبهای قدر نیست.»

ارسال مطلب به دوستان ارسال مطلب به دوستان Print This Post Print This Post اخبار گراشی ها...
ما را در سایت اخبار گراشی ها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان gerashnews بازدید : 217 تاريخ : يکشنبه 28 خرداد 1396 ساعت: 17:20

خبرنامه