انتظار مردم از ستاد شهدای گمنام و میراث فرهنگی برای حفظ و مرمت نماد شاخص گراش

ساخت وبلاگ

انتظار مردم از ستاد شهدای گمنام و میراث فرهنگی برای حفظ و مرمت نماد شاخص گراش

تپه نور الشهدا یا همان کلات و قلعه همایون دژ ساماندهی می شود.

 

 

از دیرباز شهر گراش از لحاظ تاریخی و باستان شناسی و گردشگری با نماد شاخص و باستانی و تاریخی اش یعنی کلات یا همان قلعه همایون دژ شناخته می شده است که پس از اینکه این تپه تاریخی در ۱۳۸۰/۱۰/۱۹ محل دفن پنج شهید گمنام قرار گرفت با نام تپه نوالشهدا نیز شناخته و  بین مردم معرفی شد و محل رفت و آمد بیشتر مردم  به منظور زیارت قبور شهدا که خود موجب رونق گردشگری و آشنایی بیشتر زیارت کنندگان و بازدید کنندگان با آثار تاریخی در این تپه شده است.

در ویکی پدیا  اینگونه نوشته شده است : قلعهٔ همایون‌دژ مربوط به

دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان گراش، بلندترین نقطه کوه مشرف به شهر گراش واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۵۰۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این قلعه مربوط به عصر شاه زندو و پیش از آن است امیر محی‌الدین از طرف سید عفیف الدین شاه زندو مامور فتح این قلعه شده با دلاوری بر آن چیرگی می‌یابد این دژ تاریخی در ادوار مختلف مرکز حکومت بود و در این اواخر در درگیری نیروهای رضاشاه پهلوی با زادان خان گراشی بناهای آن به وسیله هواپیما بمباران شده آثارش از بین می‌رود. این قلعه که در حال حاضر، فقط مخروبه‌های آن باقی است. بر روی تل بزرگی به ارتفاع ۱۰۷۰ متری، از سطح دریا، بنام «کلات» قرار دارد که شهر گرداگرد آن، توسعه یافته‌است. این قلعه نظامی، یکی از نقاط مهم منطقه بوده که ساخت آن، مربوط به دوره‌های مختلف تاریخی بوده‌است و در زمان حکومت فتحعلیخان گراشی، بیگلربیگی لارستان و بنادر (متوفی ۱۳۱۲ ه‍. ق) در درگیری خان گراش با قشون دولتی، تخریب شده‌است. علأالدوله در تاریخ لارستان می‌نویسد: این قطعه، دارای سه قلعه فوق هم بوده که قلعه‌اول محل سکونت مردم قریه گراش بوده و قلعه دوم، محل تفنگچیان و مستحفظین قلعه و قلعه سوم آن محل سکونت حاکم گراش و خانواده‌اش بوده‌است این قلعه دارای (هشتاد) آب‌انبار، مسجد، حمام، عمارت عالیه، مأمن و پناهگاه مردم لارستان بوده که در زمان رضاشاه، آن قلعه خراب گردیده‌است. قلعه شامل : چند باب خانه، مسجد، حمام- در قسمت غربی نارنج قلعه با کاشی‌های لاجوردی لوزی شکل به ابعاد ۱×۹ و ۲×۹ سانتیمتر، زندان و چندین آب‌انبار (برکه) ساروجی است. در سمت شمالی قطعه خانه‌ای بزرگ که به حاکم وقت تعلق داشته و به نارنج قلعه موسوم بوده با دو برج دیده‌بانی در قسمت شمالی و اطاقهای آینه کاری درقسمت شرقی بنا وجود داشته در سمت جنوبی قطعه، بالای در ورودی، برجی بنام «برج بارگاه» نیز وجود داشته.

مهندس غلامرضا آرمان مهر مدیر عامل  انجمن معرفی و حفظ آثار و بناهای تاریخی شهرسان گراش  و دارنده صلاحیت مرمت آثار تاریخی در جنوب استان فارس در گفتگو با گراش انقلابی : ما حساسیت و علاقه مردم به شهدا و میراث فرهنگی را درک می کنیم و در صدد تهیه طرحی جامع با برنامه ریزی و مطالعه با بازدهی و کارایی همه جانبه و ماندگار در دستور کار داریم که به همین زودی ها در دو روز آینده نهایی می شود.

آرمان مهر افزود: برای این اثر با ارزش فرهنگی و تاریخی که مهمترین اثر تاریخی گراش نیز محسوب می شود دارای ظرفیت و پتانسل بسیار بالایی و جزء آثار ملی است که نه تنها متعلق به گراش بلکه متعلق به کشور ایران است.لذا نیازمند یک طرح جامع می باشد که باید به تایید میراث فرهنگی برسد که نظر این اداره فصل الخطاب است.

عبدالله شیرازی عضو هیت و امنا شهدای گمنام در گفتگو با گراش انقلابی : با توجه به درخواست های مکرر مردم و عاشقان شهدا، بمنظور بازسازی و ساماندهی و مرمت مسیر و آثار تاریخی تپه نوالشهدا با اداره میراث فرهنگی و شهرداری و مهندس آرمان مهر جلسات و هماهنگی هایی داشته ایم و به نتایج خوبی رسیده ایم . امیدواریم هر چه سریعتر به خواسته مردم که همان ساماندهی کلات بخصوص سطح کلات اولی که راه دسترسی و محلی برای پارکینک وسایل نقلیه و مسیر عبور افراد پیاده و کوهنوردان است، بشود.

عبدالحسین مهروری شهردار گراش در این خصوص می گوید ما آمادگی داریم برای شهدا و آثار تاریخی و فرهنگی شهرمان نهایت همکاری و مساعدت را داشته باشیم ضمنا با توجه به اینکه برخی خیرین نیز در این خصوص اعلام آمادگی کردنده اند ، اگر طرح زودتر آماده شود تا نظر خیر تغییر نکرده است می توانیم از این ظرفیت  نیز استفاده کنیم.

 

 

پسندیدم(۰)نمی پسندم(۰)

نوشته انتظار مردم از ستاد شهدای گمنام و میراث فرهنگی برای حفظ و مرمت نماد شاخص گراش اولین بار در گراش انقلابی | Gerash Enghelabi. پدیدار شد.

اخبار گراشی ها...
ما را در سایت اخبار گراشی ها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان gerashnews بازدید : 272 تاريخ : يکشنبه 11 آبان 1399 ساعت: 15:10